09apr2021
De totale bespreking van het Comfora wandmodel van het merk Daikin met de voordelen en nadelen en tot slot onze persoonlijke review van het toestel.

Waarom kies je best voor de Daikin Comfora?

De Daikin Comfora is het basismodel van Daikin dat zowel kan koelen in de zomer als verwarmen in de winter. 

Wat wordt er allemaal besproken in dit artikel?

Daikin-comforaDe belangrijkste functies.

De Comfora van Daikin heeft een aantal basisfuncties die we even kunnen overlopen. Ik som alvast even op welke functies we gaan tegenkomen:

 • koelen
 • verwarmen
 • ventileren
 • ontvochtigen
 • automatische stand

Wat zit er niet in:

 • Wifi module (optioneel)
 • luchtzuivering door de flashstreamer technologie


Koelen:

de stand koelen zorgt voor een aangename temperatuur in de zomer en een verlaging van de vochtigheid in de ruimte. Door het warmtepomp principe gaat de Comfora warmte onttrekken uit de ruimte en deze buiten terug afgeven waardoor we een verlaging krijgen in temperatuur. Door dat we het binnen toestel koud gaan maken trekt het ook vocht aan vanuit de ruimte, deze gaat dan condenseren op de binnenuit en wordt daarna afgevoerd naar buiten. Hierdoor gaat de percentage van luchtvochtigheid ook dalen.

Het is belangrijk om te weten dat we de temperatuur niet te laag mogen zetten in de stand koeling door de ontvochtiging. Het is namelijk perfect mogelijk om een comfortabel binnenklimaat te creëren door maar enkele graden te dalen in de ruimte. Probeer daarom niet meer dan 5graden onder de buiten temperatuur te koelen.


Verwarmen:

Door de het omkeerprincipe van de warmtepomp is het mogelijk om de ruimte te kunnen verwarmen. Door warmte buiten te onttrekken van de buitenlucht en die mee te nemen naar binnen is het mogelijk om te verwarmen met de airco. Wat belangrijk is te weten bij het verwarmen van de ruimte is wanneer je een airco op 20°C instelt dat deze verwarmt naar 21°C en daarna stopt tot de ruimte 19,5°C is. Hierdoor hoeft de airco niet op een halve graad aan en uit te schakelen.


Ventileren:

Door dat een airco uitgerust is met een DC ventilator is het in sommige gevallen interessant om te de stand ventileren te gebruiken. Denk hier aan de geforceerde luchtcirculatie die ervoor zorgt wanneer je bijvoorbeeld een houtkachel gebruikt dat deze warmte beter circuleert in de woning en je daardoor meer ruimte verwarmt. Ook bij semi warme dagen kan een ventilator al zorgen voor een verkoelende werking met een verwaarloos energieverbruik.


Ontvochtigen:

De stand ontvochtigen zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid gaat zakken. Ontvochtigen is koelen met een zo laag mogelijke luchtsnelheid hierdoor proberen we zo min mogelijk de temperatuur te laten zakken. Wel moeten we opletten dat we niet vergeten de airco tijdig af te zetten zodat de lucht ook niet te droog is. Hiervoor is het gebruik van een hygrometer handig.


Automatische stand:

De stand automatisch kiest in principe wanneer de airco moet gaan koelen en wanneer deze moet verwarmen. Dit is een handige stand voor als je een constante temperatuur wil in de kamer en je deze gebruikt voor zowel airco als verwarming. Stel wenst een kamertemperatuur van 22°C, wanneer de temperatuur warmer wordt dan 22°C dan gaat de airco koelen en wanneer deze kouder wordt dan 22°C gaat deze verwarmen.


De Prijs van de Daikin Comfora.

De Comfora binnenunit begint al vanaf 310,85€ incl. btw.

Ontdek de binnenunit

De Comfora buitenunit begint al vanaf 613,58€ incl. btw.

Ontdek de buitenunit

Op onze website vindt u de productpagina en prijzen van de binnenunit en de buitenunit afzonderlijk opgesomd om wille dat de Comfora ook combineerbaar is met een tweepoort-buitenunit

Het verbruik van het toestel.

Voor het verbruik van de Daikin Comfora gaan we zien naar de COP van het toestel over een seizoen gezien. Naargelang het vermogen van het toestel veranderd de COP:

 • FTXP20 + RXP20 (2kW koelvermogen) --> COP 4,77 / EER 4,02
 • FTXP25 + RXP25 (2,5kW koelvermogen) -->COP 4,36 / EER 3,83
 • FTXP35 + RXP35 (3,5kW koelvermogen) --> COP 4,02 / EER 3,49
 • FTXP50 + RXP50 (5kW koelvermogen) --> COP 3,80 / EER 3,61
 • FTXP60 + RXP60 (6kW koelvermogen) --> COP 3,63 / EER 3,29
 • FTXP71 + RXP71 (7,1kW koelvermogen) --> COP 3,19 / EER 2,64

Wat is COP en EER?

COP staat voor Coëfficiënt of performance en is een getal dat je mag delen door je koelvermogen (EER) of verwarmingsvermogen (COP) om het elektrisch vermogen te weten.


De afmetingen van de binnenunit en buitenunit

De afmetingen van de Daikin Comfora zijn doorgaans hetzelfde. Er zijn 2 verschillende soorten afmetingen in de Comfora reeks. één voor de kleine vermogens en één voor de grotere vermogens.


- De binnen units:

Van de FTXP20 (2kW) tot de FTXP35 (3,5kW) 

Hoogte: 286mm 

Breedte: 770mm

Diepte: 225mm

Van de FTXP50 (5kW) tot de FTXP71 (7,1kW)

Hoogte: 295mm 

Breedte: 990mm

Diepte: 263mm


- De buiten units:

Van de RXP20 (2kW) tot de RXP35 (3,5kW)

Hoogte: 550mm 

Breedte: 658mm

Diepte: 275mm

Van de RXP50 (5kW) tot de RXP71 (7,1kW)

Hoogte: 734mm 

Breedte: 870mm

Diepte: 373mmOnze review van het toestel!

⭐⭐⭐⭐

Onze mening over de Comfora:

De Comfora is een basis wandmodel met goede rendementen als het om verbruik gaat. 

De kostprijs van de Comfora is dan ook het laagst van alle wandmodellen en is daarom een uitstekende keuze wanneer u enkel wil koelen en verwarmen. Indien u meer wil doen met uw toestel zoals wifi bediening of luchtzuivering dan kan zeker ook eens kijken naar een ander model.


Daikin Comfora wandmodel

Geplaatst in Een daikin airco kopen? Prijslijst 2024! op 09/04/2021

Contact
Daikin Comfora wandmodel

Over Philippe Vos

Contact

Bekijk ook

Andere artikels in de categorie: