06feb2022
Alle informatie over de verschillende uitvoeringen van airco's zonder buitenunit, de werking en de voor- en nadelen. Ook vertellen we graag onze mening over deze toestellen.

Waarom kiezen voor een airco zonder buitenunit?

Wat wordt er allemaal besproken in dit artikel?

airco zonder buitenunit

De monoblock:

Hoe werkt een monoblock airco systeem?

Een monoblock airco is een airco zonder buitenunit heeft dezelfde onderdelen als een airco met buitenunit met als verschil dat bij een klassieke airco de condensor, compressor en het expansieventiel zich buiten het huis begeeft. 

Door dat bij de monoblock alle onderdelen in de woning zijn heeft de monoblock als uitdaging om het toestel zo stil mogelijk te maken. bij een klassieke airco met buitenunit zijn alle lawaaierige onderdelen in de buitenunit geplaatst.

Een Daikin airco heeft een laag geluidsniveau van 19dBa wat bijna onhoorbaar is waar onze monoblock systemen een geluidsniveau meten van  56dBa hier merk je een duidelijk verschil in geluid en waar je zeker rekening mee hoeft te houden.


Op de website van omgeving vlaanderen  hebben ze een duidelijk voorbeeld gegeven waarin toont waar een monoblock 

voorbeelden van Dba geluiden


Er zijn veel verschillende merken die monoblocks verkopen, maar wij hebben een selectie gemaakt van onze top 3. Ontdek ze hier! 

 • De innova monoblock
 • De Il Bello monoblock
 • De Apollo monoblock


 

De mobiele airco.

Hoe werkt een mobiel airco systeem?

mobiele airco whirlpool

De mobiele airco met slang:

De werking van de mobiele airco is vergelijkbaar als die van het monoblock systeem. In de mobiele airco zijn dus ook alle onderdelen geplaatst in één toestel. waardoor het geluid van de mobiele airco ook veel luider is dan een airco met buitenunit.

Bij een mobiele airco is het de bedoeling dat we de warmte naar buiten geleiden door middel van een buis dat van de mobiele airco naar een raam, deur of gemaakte opening in muur. De mobiele airco staat op wielen en kan dus in elke kamer geplaatst worden. Langs de ene zijde wordt de lucht aangezogen in de ruimte en wordt hier warmte van onttrokken. Deze warmte gaan we dan door de buis naar buiten duwen. De mobiele airco is een stekker klare toepassing en kan dus overal geplaatst worden waar men naar buiten kan en een stopcontact aanwezig is. Het grote nadeel aan mobiele airco's met een buis naar buiten is dat deze lucht nemen uit de ruimte en deze naar buiten duwen, waardoor er een onbalans wordt gemaakt. Dit heeft als nadeel dat de kamer van andere ruimtes lucht gaat nemen om de balans in orde te houden. Dit is dan meestal warme lucht.

Mobiele airco split

De mobiele airco split uitvoering:

De werking van de mobiele airco split uitvoering is dat we de condensor zetten zodat de warmte niet door buis hoeft te gaan. Dit heeft als voordeel dat de raam of deur niet zo ver hoeft open te staan. Het binnengedeelte is verbonden met een buitengedeelte dat voorzien is van een soepele slang. Door de split uitvoering krijg je minder warmte binnen in je kamer en houdt je de balans van de lucht in orde.

Het vermogen van een mobiele airco:

Voor het selecteren van een juist vermogen kan men best meer vermogen nemen voor een standaard ruimte. neem gerust volgende vuistregel:

aantal m² oppervlakte x 150Watt koelvermogen = vermogen mobiele airco 

De meeste mobiele airco's hebben geen vermogen in kW maar in Btu. De term Btu wordt veel minder gebruikt dan vroeger maar als je deze tegenkomt gebruik dan een handige omrekentool online of gebruik 1kW = 3412,1Btu.

van kW naar Btu rekentool

Er zijn veel verschillende merken van mobiele airco's maar over het algemeen is er geen heilige graal van merk en zijn zo ongeveer gelijk aan elkaar. De grootste verschillen zijn vooral de manier van afwerken en de soort materialen dat ze gebruiken. Zo kan je een mobiele airco in een simpele design omkasting steken zonder geluidsisolatie en heb je een mooi toestel dat een hels lawaai maakt. Dit zijn meestal de goedkopere modellen. De prijzen zijn zeer uitlopend en juist daarom vergelijk je best welk toestel je aankoopt.

het vergelijk zit hem in het vermogen, het geluid (dBa), gewicht en het design van het toestel.

Je kan op onze website mobiele airco's kopen die wij hebben getest en hebben gekozen. Zo weet je zeker dat je een toestel aankoopt dat al reeds is vergeleken.

De prijs van een airco zonder buitenunit.

 • de prijs van een monoblock airco zit tussen 1000€ en 3500€ (zonder installatie)
 • de prijs van een mobiele airco met slang zit tussen 250€ en 1000€
 • de prijs van de mobiele airco split zit rond de 2000€

De voor- en nadelen:

De monoblock:

De voordelen monoblock uitvoering:

 • Goede luchtbalans in de ruimte.
 • Goede rendementen naar verbruik toe. 
 • Eenvoudige installatie.
 • Redelijk duur in vergelijking met een airco met buitenunit.

De nadelen van de monoblock uitvoering:

 • Niet verplaatsbaar.
 • Hoge dBa.
 • Beperkt in design


De mobiele airco met slang:

De voordelen van de mobiele airco met slang:

 • Verplaatsbaar 
 • Goedkoop
 • Verkoopbaar

De nadelen van de mobiele airco met slang:

 • Niet zuinig
 • Onbalans van de lucht
 • Geen lange levensduur
 • Hoge dBa.

De mobiele airco split uitvoering:

De voordelen van de mobiele airco split uitvoering:

 • verplaatsbaar
 • verkoopbaar
 • goede balans van de lucht
 • betere rendementen

De nadelen van de mobiele airco split uitvoering:

 • Meer kans op koelgas lekken
 • Niet goedkoop
 • Hoge dBa.

Onze review van de mobiele airco!

⭐⭐⭐⭐⭐

Onze mening over de mobiele airco:

De mobiele airco met slang is een goedkope airco die je een gevoel van koeling gaat geven. de rendementen van het toestel zijn niet zuinig en je zal dus in verhouding meer elektriciteit verbruiken. Dit geldt niet voor de split uitvoering waar je wel een beter rendement haalt.  

De kostprijs van de mobiele airco split is dan wel iets duurder maar doordat je minder elektriciteit verbruikt compenseert dit op de lange termijn. Een mobiele airco is voor ons steeds een tijdelijke oplossing. Wens je meer comfort in je woning kies dan beter voor een vast toestel

Meer weten?

mobiele airco met slang

Onze review van de monoblock airco!

⭐⭐⭐⭐⭐

Onze mening over de monoblock:

De monoblock kan een mooi afgewerkt design hebben met goede rendementen als het om verbruik gaat. Het grote nadeel vinden wij het geluid van het toestel tegen over een airco met buitenunit.

De kostprijs van de monoblock is dan wel iets duurder dan de mobiele airco's maar het rendement is naar onze mening beter dan de mobiele airco uitvoering. 

Meer weten?


Airco zonder buitenunit

Geplaatst in Tips & tricks op 06/02/2022

Contact
Airco zonder buitenunit

Over Philippe Vos

Contact

Bekijk ook

Andere artikels in de categorie: